r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kroatische regering op omvallen

dinsdag 7 juni 2016, 18:02
gewijzigd

ZAGREB (ANP/RTR) - De Kroatische regering wankelt. De grootste coalitiepartij, de HDZ, heeft een motie van wantrouwen ingediend tegen premier Tihomir Oreskovic, zei HDZ-leider Tomislav Karamarko dinsdag.

De HDZ ligt overhoop met regeringspartner Most (Brug). De ministers van die partij stemden tien dagen geleden voor het ontslag van Karamarko, vicepremier in het kabinet, omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan corruptie.

,,Deze regering functioneert niet'', zei Karamarko. ,,Alleen met nieuwe mensen kunnen we hervormingen doorvoeren. We hebben nu nog tijd voor een nieuw, eensgezind en herschikt kabinet.'' De stemming over de motie vindt waarschijnlijk eind volgende week plaats.

Het besluit van de HDZ lijkt een vlucht naar voren. Most kondigde al eerder aan dat er vervroegde verkiezingen volgen als Karamarko weigert af te treden.

De regering van de partijloze technocraat Oreskovic zit pas vijf maanden in het zadel.

Most verdenkt Karamarko van het bevoordelen van de Hongaarse oliemaatschappij MOL. In ruil zou die geld hebben gestoken in de onderneming van zijn eega. Oud-premier Ivo Sanader, een partijgenoot van Karamarko, is eerder al veroordeeld in deze zaak.

Delen

Terug naar boven