r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

ECB voorziet iets sterkere economische groei in 2016

donderdag 2 juni 2016, 15:15
Handen met eurobiljetten © Europese Unie 2008, Europees Parlement

WENEN (ANP) - De Europese economie groeit dit jaar iets sterker dan verwacht, maar de risico's van tegenvallers blijven groot. Dat stelde de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, donderdag.

De ECB verwacht nu dat de economie van de eurolanden dit jaar met 1,6 procent groeit, waar eerder van 1,4 procent werd uitgegaan. Voor de komende twee jaar wordt onveranderd een groei van 1,7 procent voorzien. De inflatie komt dit jaar naar verwachting uit op 0,2 procent om in 2017 en 2018 op te lopen naar 1,3 en 1,6 procent.

De ECB besloot eerder op de dag, zoals verwacht, de rentetarieven in de eurozone ongemoeid te laten. In maart trok de bank nog alle registers open in de strijd tegen de lage inflatie en matige economische groei. Het belangrijkste rentetarief werd op 0 procent gezet, wat betekent dat banken gratis geld kunnen opnemen bij de centrale bank. De rente die zij moeten betalen om daar geld in bewaring te geven, werd juist opgeschroefd.

Draghi zei donderdag dat die maatregelen zeker een positieve invloed hebben op de economie. Hij benadrukte daarbij dat die effecten duidelijker zouden zijn als overheden meer werk zouden maken van de hervorming van de economie.

De economische groei wordt volgens de ECB momenteel onder meer bedreigd door het Britse EU-referendum op 23 juni. Draghi gaf in dat verband aan dat de ECB voorbereid is op alle scenario's, maar dat de Britten er volgens de centrale bank goed aan doen om binnen de EU te blijven.

De onzekerheid rond de mogelijke Brexit en de verzwakking in opkomende markten zorgen dit kwartaal waarschijnlijk voor een zwakkere economische groei dan in de eerste drie maanden van 2016. In de tweede helft van het jaar voorziet de ECB vooralsnog echter een verbetering.

Behalve met lage rentetarieven probeert de ECB de inflatie en groei ook aan te jagen door voor 80 miljard euro per maand obligaties op te kopen. Donderdag werd gemeld dat vanaf 8 juni ook bedrijfsobligaties onder dat opkoopprogramma vallen.

In zijn toelichting gaf Draghi nogmaals aan dat de opkoop doorgaat totdat er een significante verbetering in de inflatie zichtbaar is, waarbij de ECB mikt op een niveau van net geen 2 procent. De opkoop loopt ieder geval tot maart volgend jaar.

Delen

Terug naar boven