r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Commissie wil meer gelijke regels voor deeleconomie in Europa

donderdag 2 juni 2016, 12:00

BRUSSEL (ANP) - Het verbieden van verhuur- en vervoersdiensten als Airbnb en Uber is alleen in bijzondere omstandigheden te rechtvaardigen. De Europese Commissie wil dat een algeheel verbod alleen ,,in het uiterste geval’’ wordt toegestaan, als het algemeen belang wordt geschaad.

Dergelijke ‘deel-economiediensten’ leveren veel banen en groei op, aldus de Commissie, die af wil van de ,,lappendeken’’ aan nationale en lokale regelgeving. Uniforme regels bieden ook duidelijkheid aan traditionele bedrijven.

Brussel stelde donderdag in de Europese Agenda voor de Deeleconomie paal en perk te stellen aan de her en der opgelegde beperkingen of verboden. Een verbod op bijvoorbeeld Airbnb is volgens de Commissie niet goed te verdedigen als er grenzen worden gesteld aan het aantal dagen dat mensen hun appartement mogen verhuren.

Een vergunningsplicht voor platforms die bemiddelen tussen consument en dienstverleners zou lang niet altijd nodig zijn. Wel moeten de belastingafdracht en de arbeidsvoorwaarden goed zijn geregeld. Lidstaten moeten daarnaast een duidelijk onderscheid maken tussen kleinschalige, individuele activiteiten en bedrijfsmatige dienstverleners.

,,Het is een kans voor consumenten en ondernemers’’, stelde EU-commissaris Elzbieta Bienkowska (Interne Markt en Ondernemerschap). ,,Anders dreigt Europa de boot te missen.’’

De deeleconomie was vorig jaar in Europa goed voor 28 miljard euro aan omzet, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2014. Ook het deeldiensten voor bijvoorbeeld gereedschap en crowdfunding behoren daartoe.

Delen

Terug naar boven