r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ontwikkelingslanden investeren meer in duurzame energie dan ontwikkelde landen

woensdag 1 juni 2016, 10:25

DEN HAAG (PDC) - Wereldwijd is in 2015 een recordbedrag van 286 miljard dollar geïnvesteerd in duurzame energie. Dat blijkt uit een rapport van het Renewable Energy Policy Network for the 21st Century (Ren21). Opvallend is dat ontwikkelingslanden voor het eerst meer geld in groene energie hebben gestoken dan ontwikkelde landen. 

Volgens Ren21 is het bewonderenswaardig dat landen als China, India en Brazilië hun steentje bijdragen. Dit omdat de prijzen van fossiele brandstoffen lager zijn dan ooit. Tegelijkertijd wordt zo ook wat gedaan aan het stereotiepe beeld dat ontwikkelingslanden de grootste vervuilers van de planeet zijn. Mauritanië, Honduras, Uruguay, Marokko en Jamaica krijgen ook een pluim in het rapport. Deze landen investeren het hoogste percentage van hun bruto nationaal inkomen in hernieuwbare energie.

Ontwikkelde landen presteerden in 2015 een stuk slechter op het gebied van groene energie. Volgens het rapport daalden daar de totale investeringen in de loop van 2015 met acht procent. Experts en activisten zijn bezorgd over deze trend. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld wordt voorspeld dat de hernieuwbare energiesector binnenkort zal afglijden. In 2019 wil de Britse regering namelijk subsidies voor windmolenparken stopzetten, terwijl ze tegelijktertijd meer gaat investeren in het winnen van schaliegas.

Bronnen: TheIndependent.co.uk, Ren21

Delen

Terug naar boven