r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Regeringscrisis in Kroatië

vrijdag 27 mei 2016, 20:17

ZAGREB (ANP/DPA) - De regering in het jongste EU-land Kroatië heeft een nieuwe stap gezet op weg naar haar voortijdig einde. Alle zeven ministers van de hervormingspartij Most (Brug) hebben vrijdag voor het ontslag van vicepremier Tomislav Karamarko gestemd. De politicus van de grootste coalitiepartij, de HDZ, wordt beschuldigd van corruptie.

De zestien ministers van de HDZ, waarvan Karamarko partijleider is, steunden hem. De politicus weigerde vrijdag gevolg te geven aan een eerder ultimatum van Most om af te treden.

Most heeft aangekondigd dat er vervroegde verkiezingen zullen komen als Karamarko zijn post niet verlaat. De uiteindelijke beslissing valt over twee weken in het parlement. Daar wil Most samen met de oppositie de HDZ-voorman en vicepremier afzetten.

Karamarko wordt verweten dat de Hongaarse oliemaatschappij MOL de onderneming van zijn vrouw heeft gefinancierd. De Kroatische regering ligt al jaren met de Hongaren overhoop. Zagreb beweert dat MOL door middel van corruptie zeggenschap heeft verkregen in de Kroatische staatsoliemaatschappij INA. De eveneens uit de HDZ komende voormalige premier Ivo Sanader was voor het aannemen van een miljoenenbedrag tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld in deze zaak.

Karamarko heeft zich altijd ingezet voor een tolerante houding van Kroatië jegens MOL.

Delen

Terug naar boven