r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EC geeft Polen tijd voor interne oplossing

dinsdag 24 mei 2016, 16:27

BRUSSEL (ANP) - Polen krijgt van de Europese Commissie meer tijd om problemen met de rechtsstaat eerst zelf op te lossen. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans met de Poolse premier Beata Szdydlo dinsdag.

De in het najaar aangetreden eurosceptische regering nam wetten aan die het functioneren en de onafhankelijkheid van het Grondwettelijk Hof indammen. Door de wetten is dit hof feitelijk verlamd en wordt de rechtsstaat en de democratie in Polen hierdoor ondermijnd. Dit zeer tegen de zin in van het dagelijks bestuur van de EU dat aan de bel trok. Brussel dreigde met het opstarten van een officiële procedure.

Maar ook in Polen zelf leidde het aannemen van de wetten tot hevige protesten. Nu is het eerst aan Polen een oplossing te vinden. ,,Dit is een Pools probleem dat een Poolse oplossing nodig heeft'', zei Timmermans.

Hij heeft er vertrouwen in dat ,,er bewogen wordt naar een duurzame oplossing''. De Europese Commissie zal waar nodig helpen. De Poolse premier heeft Timmermans verzekerd met alle politieke partijen een oplossing te zoeken. Gesprekken blijven worden gevoerd, zei Timmermans die hoopt deze kwestie ,,spoedig'' te kunnen afsluiten.

Hoewel niet met zoveel woorden gezegd, lijkt Brussel de officiële procedure (voorlopig) in de ijskast te zetten.

Delen

Terug naar boven