r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Cyprus annuleert vredesbesprekingen

dinsdag 24 mei 2016, 14:32

ATHENE (ANP/RTR) - De president van Cyprus heeft dinsdag een geplande bijeenkomst voor vrijdag met de Turks-Cypriotische leider geannuleerd. Volgens zijn woordvoerder is er geen ,,voedingsbodem'' voor vredesbesprekingen.

Eerder op de dag zeiden Grieks-Cypriotische bronnen dat de Cypriotische president Nikos Anastasiadis een bezoek aan Turkije afbreekt uit woede over een schending van het protocol. Zijn toorn betrof de uitnodiging van de Turks-Cypriotische leider als staatshoofd. De Cypriotische president, die sinds maandag in Turkije is, weigerde een officieel diner georganiseerd door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan bij te wonen toen de Turks-Cypriotische leider Mustafa Akinci ook was uitgenodigd.

Anastasiades en Akinci zijn bezig met herenigingsgesprekken voor Cyprus als leiders van hun respectieve gemeenschappen. Anastasiades is ook president van de internationaal erkende Republiek Cyprus, en is gevoelig voor elke vermeende poging om de twee bij internationale evenementen op gelijke voet te plaatsen.

Anastasiades heeft ook een geplande ontmoeting speciale VN-gezant voor Cyprus, Espen Barth Eide, voor donderdag afgezegd.

Cyprus werd verdeeld na een Turkse invasie in 1974 naar aanleiding van een korte Grieks geïnspireerde coup. Het conflict is een belangrijk obstakel voor toetreding van Turkije tot de Europese Unie door de weigering van Ankara om Cyprus te erkennen.

Terug naar boven