r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Oostenrijk kiest president

zondag 22 mei 2016, 3:30

WENEN (ANP) - De Oostenrijkse kiezers gaan zondag voor de tweede en beslissende ronde de stemlokalen in om te bepalen wie president wordt. De keuze is tussen Norbert Hofer van de rechtse Vrijheidspartij van Oostenrijk en Alexander van der Bellen van de Groenen.

De 45-jarige populist Hofer lijkt de meeste kans te hebben. Hij won in de voorronde in alle deelstaten, met uitzondering van Wenen. De 72-jarige Van der Bellen deed het in de eerste ronde in de steden goed, maar verder niet. Hofers troefkaart in de campagne is zijn onwrikbare, negatieve mening over vluchtelingen en islamieten. Van der Bellen mikt vooral op ontwikkeling van het onderwijs en de arbeidsmarkt.

De bondspresident heeft vooral een ceremoniële functie, maar heeft wel de macht de regering te ontslaan. Oostenrijk heeft sinds enkele dagen een nieuwe kanselier, Christian Kern (50) van de sociaaldemocratische SPÖ.

Alexander van der Bellens voorouders trokken drie eeuwen geleden vanuit Nederland naar Rusland en na de revolutie daar in 1917 naar Oostenrijk.

Terug naar boven