r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Zorg over relatie tussen EU en Turkije

donderdag 19 mei 2016, 4:37

BRUSSEL (ANP) - Europarlementariër Marietje Schaake van D66 maakt zich ernstig zorgen over de verslechterende relatie tussen de Europese Unie en Turkije. In het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen sprak ze woensdagavond over een ,,zorgwekkende trend'' van verwijdering. Schaake doelt daarmee op de vervolging van journalisten en het schenden van mensenrechten.

De deal die met Turkije over de vluchtelingenproblematiek is gemaakt, leidt volgens de politica tot mensenrechtenschendingen. ,,Europese leiders moeten daarom blijven wijzen op mensenrechten. Sinds de deal zijn politici als Frans Timmermans helemaal niet uitgesproken over mensenrechtenschendingen, terwijl het ene na het andere incident plaatsvindt.'' 

Schaake was deze week met de mensenrechtencommissie van het Europees Parlement in Turkije. Daar werd onder meer gesproken over de opvang van vluchtelingen, persvrijheid en de kwestie rond Ebru Umar. De Nederlandse columniste van Turkse komaf werd op 23 april kortstondig opgepakt op haar vakantieadres in Turkije en mocht daarna bijna drie weken het land niet verlaten. De Turkse autoriteiten onderzoeken of ze vervolgd kan worden wegens belediging van president Erdogan. Ze had kritische tweets aan hem gewijd. Vorige week keerde Umar terug naar Nederland nadat een Turkse rechter haar uitreisverbod ongegrond had verklaard.

Terug naar boven