r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Toenadering op verdeeld Cyprus

zondag 15 mei 2016, 17:16

NICOSIA (ANNP/DPA) - Bijna 42 jaar na de scheiding is er op Cyprus weer serieus sprake van toenadering. Er is zelfs hoop gerezen dat het Griekse en Turkse deel van het eiland nog dit jaar als een herenigd Cyprus verder gaat. De leidende politici van beide partijen lieten dat zondag in een gezamenlijke verklaring in de nationale media weten.

Nikos Anastasiades en Mustafa Akinci stellen dat er nog veel meningsverschillen zijn, maar geen onoverkomelijke. Er zijn oplossingen denkbaar waar zowel de Grieks- als Turks-Cyprioten zich in kunnen vinden. De eerste gesprekken daartoe zijn een jaar geleden begonnen. Het duo zei ,,vastbesloten'' te zijn ,,de moed op te brengen'' om de twistpunten op te ruimen.

Akinci en Anastasiades lijken goed met elkaar door een deur te kunnen. Tussen de vele vergaderingen door vonden ze de voorbije maanden regelmatig tijd om samen door de straten van de gedeelde hoofdstad Nicosia te slenteren. Ze richtten zich op 1 januari ook al getweeën in een nieuwjaarstoespraak tot alle Cyprioten. Daarin werd hun streven naar een federatie al duidelijk.

Terug naar boven