r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-studenten blijven ondanks crises in eigen land

vrijdag 13 mei 2016, 15:37
Jongeren
Bron: © European Union, 2015

BRUSSEL (ANP) - Ondanks de vele crises van afgelopen jaren willen Europese jongeren niet in een ander EU-land studeren of werken. Maar ze voelen zich wel door de crises achtergesteld in eigen land.

Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde Eurobarometer, een onderzoek gedaan onder meer dan 10.000 Europeanen tussen zestien en dertig jaar uit alle 28 EU-landen, in opdracht van het Europees Parlement.

Met name in landen die zwaar werden geraakt door de crises zoals Griekenland, Spanje en Portugal, voelen de jongeren zich uitgesloten van het economisch en sociaal leven als gevolg van de slechte tijden. In deze landen ligt het percentage boven de 80. In landen waar het economisch beter ging, zoals Duitsland en Denemarken ligt dit rond de 30 procent.

Desalniettemin voelt maar een kleine groep (15 procent) zich genoodzaakt naar een ander EU-landen te gaan om te werken of studeren. Alleen in Cyprus is hier een kleine meerderheid voor te vinden (51 pct).

Om jeugdwerkloosheid te bestrijden maakte de EU miljarden vrij. Maar van dit speciale potje heeft driekwart nooit gehoord.

Delen

Terug naar boven