r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Groen licht voor machtiger Europol

woensdag 11 mei 2016, 12:10

STRAATSBURG (ANP) - Europol kan binnenkort sneller teams optuigen om op te treden tegen dreigende terreuraanslagen en grensoverschrijdende misdaad. Ook krijgt de Europese politieorganisatie meer mogelijkheden om haatzaaiende boodschappen en jihadpropaganda van internet te laten verwijderen.

Het Europees Parlement gaf woensdag goedkeuring aan nieuwe regelgeving die dit mogelijk maakt. Europol kan binnenkort direct aan bijvoorbeeld Facebook vragen een pagina die wordt beheerd door terreurorganisatie IS offline te halen.

De EU-lidstaten worden onder de nieuwe verordening verplicht meer informatie delen. Een onafhankelijke toezichthouder moet ervoor zorgen dat geen misbruik wordt gemaakt van persoonsgegevens.

Volgens verantwoordelijk EU-commissaris Dimitris Avromopoulos hebben de aanslagen in Parijs en Brussel aangetoond dat ,,gebrekkige informatie-uitwisseling onze achilleshiel is’’. Als de regels volgend jaar van kracht worden, wordt Europol een ,,informatieknooppunt’’ voor Europese politiediensten, zei hij.

Terug naar boven