r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brexit: de volgende Europese crisis?, Den Haag

MI logo
datum 1 juni 2016 17:15 - 18:30
plaats Den Haag
locatie Internationaal perscentrum Nieuwspoort Toon locatie
aanwezigen J.Q.TH. (Jan) Rood, M.H. (Max) van Weezel, C.E. (Chris) Aalberts, R (Raoul) Leering, P. (Peter) de Waard e.a.
organisatie Montesquieu Instituut (MI), Internationaal perscentrum Nieuwspoort, ProDemos, Filmhuis Den Haag

Op 23 juni stemmen de Britten in een referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben al tientallen jaren een moeizame relatie. Het land is sinds 1973 lid van de EU, maar is uitgesproken kritisch tegenover verregaande Europese integratie. Bedrijven waarschuwen echter voor de ernstige economische gevolgen van een Brexit. Voorstanders van een Brexit beschouwen het juist als een uitkomst voor het Verenigd Koninkrijk om onder het Continentale juk vandaan te komen.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van een Brexit voor het Verenigd Koninkrijk? En wat betekent de uitslag voor de Europese Unie en de Europese moraal? Betekent een 'nee' tegen Brexit het begin van een Europe à la carte waarin opt-outs een normale procedure worden? Staat Brexit symbool voor een grotere lijn van Euroscepsis in Europa? En zou Nederland ook het lidmaatschap van de Europese Unie moeten onderwerpen aan een referendum?

Op 1 juni 2016 gingen Jan Rood (onderzoeker bij Instituut Clingendael en hoogleraar aan de Universiteit Leiden), Peter de Waard (columnist Volkskrant en oud-correspondent in Engeland), Raoul Leering (Hoofd Internationaal Handelsonderzoek ING) en Chris Aalberts (freelance journalist en politiek commentator) hierover met elkaar en het publiek in debat onder leiding van journalist en presentator Max van Weezel.

Delen

Inhoud

1.

Video-opname

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.

2.

Foto-impressie

v.l.n.r.: Raoul Leering, Chris Aalberts, Peter de Waard en Jan Rood
Jan Rood
Raoul Leering
Chris Aalberts
Het publiek
Peter de Waard
Er wordt een vraag gesteld uit het publiek
v.l.n.r.:  Raoul Leering, Chris Aalberts, Peter de Waard en Jan Rood
Het publiek
v.l.n.r.: Chris Aalberts, Peter de Waard en Jan Rood
Het publiek
Het publiek

3.

Achtergrondinformatie

Het actualiteitendebat is een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, ProDemos en Filmhuis Den Haag.


4.

Montesquieu Instituut (MI)

Het Montesquieu Instituut is een multidisciplinair onderzoeks- en onderwijsinstituut op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in Nederland én Europa.

Het instituut werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streeft ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers én belangstellende burgers te brengen.

5.

Internationaal perscentrum Nieuwspoort

Internationaal perscentrum Nieuwspoort vormt een ontmoetingsplek voor parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten en is een begrip in politiek Den Haag. Bij Nieuwspoort staat het vrije woord hoog in het vaandel. Nieuwspoort is dan ook bij uitstek een debatcentrum waar politici, journalisten, overheid en belangenbehartigers de degens kruisen. Nieuwspoort is gevestigd bij de Tweede Kamer in Den Haag.

6.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

7.

Filmhuis Den Haag

Het Filmhuis Den Haag is een onafhankelijk filmtheater dat de kennis van en de liefde voor film en filmgeschiedenis wil overbrengen door de presentatie van films die doorgaans niet te zien zijn in de reguliere bioscopen. Ook organiseert het Filmhuis workshops, debatten, lezingen en educatieve voorstellingen.

Het Filmhuis Den Haag werd officieel geopend op 2 september 1981. In 1991 verhuisde het Filmhuis naar de huidige locatie aan het Spui. Het Filmhuis heeft zeven zalen: vijf filmzalen en twee multifunctionele zalen.

8.

Meer over...

Delen

Terug naar boven