r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Lobbyen op EU-niveau: conferentie over verplicht transparantieregister

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op maandag 2 mei 2016, 12:25.

Momenteel wordt gewerkt aan een verbeterd EU-lobbyregister. De Europese Commissie is een openbare raadpleging gestart over het overschakelen van een vrijwillige tot een verplichte registratie voor iedereen die een gesprek met de EU-instellingen wil om hun werk te beïnvloeden. EP Vicevoorzitter Sylvie Guillaume houdt een debat met deskundigen samen met de eerste Vicevoorzitter van de Commissie, Frans Timmermans, op 2 mei om 15.00 uur. Volg het online en bekijk onze video voor meer informatie.

Het Europese transparantieregister werd opgericht in 2011 nadat de Commissie en het Europees Parlement instemden met een gemeenschappelijk register in plaats van de afzonderlijke registers die ze eerder hadden. Registratie is momenteel op vrijwillige basis maar het aantal geregistreerden is de afgelopen jaren gestaag omhoog gegaan. Er staan nu meer dan 9.000 organisaties op de lijst met ongeveer 1.000 nieuwe inschrijvingen per jaar.

Transparantie van de besluitvorming van de EU is een belangrijke kwestie voor het Parlement. "Bij veel gelegenheden heeft het Europees Parlement opgeroepen tot een verplicht register van lobbyisten. We zijn ook blij dat de Commissie nu het standpunt van het Parlement deelt en wij zijn vastbesloten om gezamenlijk verder te gaan en ervoor te zorgen dat de Raad ook haar rol speelt,” zei EP-Vicevoorzitter Guillaume voorafgaand aan het publieke debat.

De Commissie startte een openbare raadpleging over een verplicht register in maart en belanghebbenden worden uitgenodigd om hun mening uiterlijk op 1 juni te delen. Het initiatief van de Commissie volgde opde toezegging van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker aan het begin van zijn mandaat om meer transparantie na te streven en een verplicht lobbyregister aan het Europees Parlement en de Raad voor te stellen.

Volg de conferentie in het Europees Parlement op onze website vanaf 15.00 uur.

REF. : 20160429STO25312

Bijgewerkt op: ( 02-05-2016 - 17:15)


Delen

Terug naar boven