r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Vanaf morgen stap dichter bij afschaffing roamingtarieven

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op vrijdag 29 april 2016, 13:01.

Vanaf morgen, gaan de toeslagen voor mobiel telefoneren en internetten in een ander EU-land nog verder naar beneden. Vanaf 15 juni 2017 moeten de kosten van het gebruik van uw mobiele telefoon in de EU hetzelfde zijn als thuis. Vanaf morgen treden ook regels voor niet-discriminerende netneutraliteit in werking. Lees verder voor meer informatie.

Tot 14 juni 2017 is er een overgangsperiode waarin aanbieders in staat zijn om een klein bedrag in rekening brengen bovenop de binnenlandse prijzen. Zo kunnen aanbieders tot vijf cent per minuut meer vragen dan de prijs voor bellen in eigen land en tot twee cent voor het versturen van een SMS. Bekijk onderstaande tabel voor meer informatie.

Het Spaanse EVP-lid Pilar del Castillo Vera, de rapporteur, zei: "30 april is een grote dag voor de consument! Hij zal profiteren van lagere roamingtarieven voor bellen, datagebruik- en sms-berichten in de EU. Het is de laatste stap voor de totale afschaffing van de roamingtarieven in juni 2017."

Geleidelijke afschaffing van de roamingtarieven is onderdeel van het telecompakket dat ook regels voor de eerste EU-brede netneutraliteit inhoudt om de open toegang tot internet zonder discriminatie te waarborgen. Internetproviders zullen niet meer in staat zijn de internetsnelheid te verlagen voor commerciële doeleinden. De regels over netneutraliteit treden ook op 30 april in werking.

De EU heeft sinds 2007 de roamingtarieven verlaagd. Het Europees Parlement heeft herhaaldelijk gevraagd om gehele afschaffing.

In juni 2015 bereikten onderhandelaars van het Parlement, de Raad en de Europese Commissie overeenstemming over het telecompakket en de afschaffing van de roaming-tarieven met ingang van 15 juni 2017. In oktober keurden de leden in de plenaire vergadering deze overeenkomst goed.

Maximale gereguleerde roamingtarieven (in euro, exclusief BTW)

 
 

Van kracht

Van 30 april 2016 tot 15 juni 2017

Vanaf 15 june 2017

Telefoongsprek per minuut

0.19

Binnenlandse prijs + tot 0,05 toeslag

Gebruik van gsm in ander EU-land zelfde prijs als thuis

Versturen van een sms

0.06

Binnenlandse prijs + tot 0,02 toeslag

1MB gebruikte data

0.20

Binnenlandse prijs + tot 0,05 toeslag

Ontvangen sms

Free

Ontvangen telefoongesprek per minuut

0.05

Mag niet meer zijn dan een gemiddeld maximaal mobiel groothandeltarief voor gebruik van ander telefoonnetwerk vastgesteld in de hele EU *

  • Een overgangsregeling totdat de Commissie deze openstaande kwestie behandelt. Het mobiel tarief voor gebruik van een ander telefoonnetwerk is een groothandeltarief in rekening gebracht door de exploitant van een gebelde partij aan de exploitant van het netwerk van de beller.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement

REF. : 20160425STO24633


Terug naar boven