r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europalezing: verwoesting van cultuur als oorlogsmisdaad, Den Haag

Irina Bokova
datum 13 juni 2016 17:15 - 20:00
plaats Den Haag
locatie Kloosterkerk Toon locatie
aanwezigen I.G. (Irina) Bokova e.a.
organisatie Europe Lecture Foundation

Op ieders netvlies staat nog de vernietiging van monumenten en beeldhouwwerken uit de oudheid in Palmyra (Syrië), of de plundering van het museum van Mosul (Irak). Een nieuw soort oorlogsmisdaad heeft dan ook zijn intrede gedaan: de opzettelijke en systematische vernietiging van cultureel erfgoed. 

In Irak en Afghanistan wordt zelfs gesproken van 'cultural cleansing', culturele zuivering. Objecten die staan voor de culturele diversiteit en collectieve geschiedenis van een land worden opzettelijk vernietigd, met als doel om de identiteit van minderheden te onderdrukken.

Het gebeurt nog te vaak dat dit soort misdaden onbestraft blijven. Daarnaast wordt er op grote schaal illegaal gehandeld in culturele objecten. Goederen worden witgewassen op de Europese markt en de opbrengst wordt soms gebruikt om terroristische activiteiten te financieren.

Wat kan Europa hieraan doen? En wat kan het Internationaal Strafhof doen om deze vorm van oorlogsmisdaden tegen te gaan?

Tijdens de Europalezing op maandag 13 juni in Den Haag gaat de voorzitter van het Internationaal Strafhof Silvia Fernández de Gurmendi in op de vraag hoe het internationaal recht kan worden ingezet om deze oorlogsmisdadigers te straffen. Directeur-Generaal van UNESCO Irina Bokova laat zien aan welke gevaren ons cultureel erfgoed bloot wordt gesteld ten tijde van conflict. Archeologe Sada Mire gaat in op het belang van behoud van cultureel erfgoed. De lezing wordt gemodereerd door Sneška Quaedvlieg-Mihailović, secretaris-generaal van Europa Nostra.

▪  Aanmelden en meer informatie


Delen

Terug naar boven