r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Plekje in Vaticaan voor vluchtelingen Lesbos

zaterdag 16 april 2016, 14:38

ATHENE (ANP) - Paus Franciscus is zaterdag na zijn bezoek aan het Griekse eiland Lesbos met een voller vliegtuig teruggekeerd naar het Vaticaan: twaalf vluchtelingen die op Lesbos zaten worden opgevangen in de kerkstaat, liet het Vaticaan weten.

,,De paus wilde een verwelkomend gebaar richting vluchtelingen maken'', aldus een verklaring van het Vaticaan. ,,Hij wordt in het vliegtuig vergezeld door drie gezinnen uit Syrië, twaalf mensen in totaal, onder wie zes kinderen.''

Franciscus wilde met zijn bezoek aan het Griekse eiland, waar het afgelopen jaar tienduizenden mensen aankwamen vanuit Turkije, de vluchtelingen een hart onder de riem steken. Hij werd vergezeld door twee andere geestelijke leiders: patriarch Bartholomeus I van de Oosters-orthodoxe kerk en Ieronymus II, het hoofd van de Grieks-orthodoxe kerk.

Het trio werd ontvangen door de Griekse premier Alexis Tsipras en bracht onder meer een bezoek aan het vluchtelingenkamp in Moria. Daar werden ze verwelkomd door tientallen minderjarige vluchtelingen, van wie velen zonder begeleiding de oversteek vanuit Turkije hebben gemaakt. In een tent sprak de paus met gezinnen die de kerkvader over hun ontberingen vertelden.

De drie geestelijken wilden met hun bezoek de aandacht vestigen op het lot van de vluchtelingen. ,,Het is een treurige reis'', zei de paus tijdens de vlucht naar Lesbos. ,,We worden geconfronteerd met de grootste humanitaire catastrofe sinds de Tweede Wereldoorlog.

Het bezoek werd afgesloten in de haven van Mytilini, waar Franciscus een minuut stilte in acht nam voor de duizenden vluchtelingen die de oversteek van Turkije naar Griekenland niet overleefden.

Delen

Terug naar boven