r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederland lag dwars in EU-aanpak belastingontwijking

donderdag 14 april 2016, 16:31

DEN HAAG (PDC) - Uit vrijgekomen bronnen blijkt dat onder het Nederlands voorzitterschap voorstellen van de Europese Commissie om belastingontwijking aan te pakken werden afgezwakt. Nederland blijkt al jaren een dubbelzinnige rol te spelen achter de schermen als het gaat om de aanpak van belastingparadijzen. Dat schrijft het Financieele Dagblad vandaag. Staatssecretaris Wiebes noemt de beschuldigingen 'verhalen uit de oude doos'.

Deze week zijn de informele aantekeningen van de Europese Commissie voor de Primarolo-groep (een werkgroep met ambtenaren uit de lidstaten) vrijgegeven. Uit deze notities blijkt dat Nederland achter de schermen een strijd voerde om een fiscaal aantrekkelijke vestigingsklimaat te behouden. 

Nederland verzet zich tegen de zogenaamde 'switch-over'-clausule die Europese lidstaten in staat stelt om winstbelasting te heffen als bedrijven weinig of geen belasting betalen. De Nederlandse regering probeert met zijn rol als voorzitter van de Europese Unie het plan af te zwakken. Volgens Wiebes is het Nederlandse 'dwarsliggen' iets van het verleden en heeft de regering een nieuwe strategie gelanceerd.      

Bron: Financieele Dagblad

Delen

Terug naar boven