r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nieuwe Europese wet persoonsgegevens aangenomen

donderdag 14 april 2016, 12:53
gewijzigd

STRAATSBURG (ANP) - Aan de nu versnipperde wetgeving in Europa over gegevensbescherming komt een einde. Het Europees Parlement (EP) heeft nieuwe wetgeving hierover donderdag goedgekeurd.

Onder de nieuwe verordening zullen burgers beter in staat zijn hun persoonlijke gegevens in te zien, te wijzigen en te controleren. Ook is het 'recht om te worden vergeten' opgenomen in de wet, zodat burgers kunnen eisen oudere informatie over hen op het internet te verwijderen. Bedrijven die de fout ingaan bij de bescherming van de data, kunnen flinke boetes tegemoetzien. Bovendien komt er nu één set regels.

De nieuwe regels, waar jaren intensief over is onderhandeld tussen de Europese Commissie, de EU-lidstaten en het EU-parlement, gaan 2018 in. Dan moeten alle 28 EU-lidstaten de regels hebben omgezet in nationale wetgeving.

Ook is het kader geschetst waarbinnen politie- en inlichtingendiensten mogen omgaan met gegevens in verband met het recht op privacy. CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers stelde dat er een goede balans is gevonden tussen bescherming van privacy en veiligheid. Hij bestempelde de nieuwe wet als een ,,historische stap’’.

,,Europa zet de privacystandaard wereldwijd'', jubelde Sophie In 't Veld (D66). ,,Gemeenschappelijke standaarden voor gegevensbescherming maken het delen van informatie veel makkelijker.''

Terug naar boven