r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Officiële uitslag referendum: 61 procent stemde tegen

dinsdag 12 april 2016, 18:45
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - De opkomst bij het Oekraïne-referendum bedroeg 32,28 procent en 61 procent van de kiezers stemde tegen het verdrag. Dat maakte de Kiesraad dinsdag bekend. Daarmee wijkt de definitieve uitslag niet af van de voorlopige uitslag van de ANP Verkiezingsdienst die op de stemdag naar buiten kwam.

Op 6 april zijn 4.113.613 geldige stemmen uitgebracht. Hiervan waren 2.509.395 tegen het verdrag, terwijl de voorstanders 1.571.874 stemmen kregen. Er werden 38.000 ongeldige stemmen uitgebracht. Er waren geen grote afwijkingen in vergelijking met andere verkiezingen.

Volgens de Kiesraad moet bij een volgend referendum meer aandacht worden geschonken aan het meesturen van informatie bij het stembiljet. Enkele gemeenten stuurden informatie over het Associatieverdrag mee. Volgens de voorzitter Henk Kummeling van de Kiesraad kan dat ,,mits daarbij de beginselen van objectiviteit en neutraliteit in acht worden genomen''. De ophef die in sommige gemeenten hierover ontstond ,,laat zien dat dit niet in alle gevallen is gelukt''.

Ook kijkt de Kiesraad in zijn evaluatie naar het wel of niet geven van het opkomstpercentage gedurende de verkiezingsdag. Ook naar de lay-out van het stembiljet zal nog eens worden gekeken.

Terug naar boven