r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Lagarde zet in op voorkomen van crises

maandag 11 april 2016, 16:59
Lagarde met oud-minister Varoufakis
Bron: The Council of the European Union

WASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan zich de komende jaren hopelijk meer richten op het voorkomen van crises, in plaats van het blussen van economische brandhaarden. Dat zegt IMF-topvrouw Christine Lagarde in een maandag gepubliceerd interview met persbureau Bloomberg.

Lagarde werd onlangs voor een nieuwe periode van vijf jaar benoemd als leider van het IMF. In die periode hoopt ze meer de rol te kunnen spelen van ,,architect'', dan die van brandweervrouw. ,,Ik zou liever beleidsmakers helpen hun economie te versterken en om crises te voorkomen, dan binnen te komen met een grote slang in een poging de brand te blussen'', aldus Lagarde.

Een van de grootste brandhaarden tijdens Lagardes eerste periode bij het fonds was Griekenland. De Française geeft in het interview nogmaals aan dat het IMF daar, samen met de andere belanghebbenden, heeft onderschat welke negatieve effecten de vele opgelegde bezuinigingen hadden op de economische groei. Daarbij werd volgens haar ook overschat in welke mate Griekse politici de afgesproken maatregelen daadwerkelijk steunden.

Lagarde wijst erop dat opeenvolgende Griekse regeringen hun handen aftrokken van afspraken die hun voorgangers maakten met de geldschieters van het land. ,Griekenland kan niet een beetje meelopen en verwachten dat alles zal worden geregeld. De Griekse leiders moeten meer verantwoordelijkheid nemen voor de wederopbouw van hun land.''

De Griekse premier Alexis Tsipras zei in een reactie dat het IMF niets heeft geleerd van zijn fouten. ,,Het is een paradox dat zij die aangeven dat er een fout is gemaakt, volharden in hun eis dat die fouten worden uitgevoerd.''

Terug naar boven