r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Opkomst referendum ruim 32 procent, meerderheid zegt nee

donderdag 7 april 2016, 8:15

DEN HAAG (PDC) - Ruim 32 procent van de kiesgerechtigden heeft een stem uitgebracht bij het raadplegend referendum over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. De benodigde drempel van 30 procent is gehaald en dus is het referendum geldig. Een meerderheid van 61,1 procent stemde tegen. Dit blijkt uit de voorlopige uitslag. De Kiesraad zal de uitslag op dinsdag 12 april bekend maken. 

De regering kan besluiten de uitslag naast zich neer te leggen en met een nieuw voorstel komen dat goedkeuring van het associatieverdrag regelt. Wanneer de regering de uitslag wel volgt moet ze met een wetsvoorstel komen dat goedkeuring van het verdrag intrekt. In de Tweede Kamer lijkt een meerderheid zich tegen het verdrag uit te zullen spreken. Premier Rutte en leiders van de meeste politieke partijen hebben aangegeven dat ze het oordeel van de kiezer zullen volgen en dat Nederland het associatieverdrag in deze vorm niet zal ondertekenen.

De associatieovereenkomst moet door alle lidstaten van de EU worden goedgekeurd. De overige 27 lidstaten hebben dat reeds gedaan. Het is daags na het referendum niet duidelijk wat er precies met het verdrag gaat gebeuren.

Het referendum over het associatieverdrag is het eerste referendum dat is gehouden onder de regels van de Wet raadplegend referendum, die op 1 juli 2015 van kracht is geworden. 

Bron: NOS, ANP

Terug naar boven