r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Kamer: verdrag kan niet geratificeerd worden

woensdag 6 april 2016, 23:45
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Nederland kan het associatieverdrag van Europa met Oekraïne niet ratificeren. Dat stelt een meerderheid van de Tweede Kamer. Nadat de stemmen in meer van de helft van de gemeenten waren geteld stond het nee-kamp op 61,7 procent. De opkomst lag boven de 31 procent.

Bij deze uitslag ,,kan dit verdrag niet zomaar geratificeerd worden'', zei PvdA-leider Diederik Samsom tegen de NOS. ,,We moeten recht doen aan de nee-stem''. Het kabinet moet hier ,,goed over nadenken'', voegde hij eraan toe. Hij noemde de opkomst teleurstellend. Coalitiepartner VVD verwacht ,,een serieuze reactie'' van het kabinet.

Ook voor CDA-fractieleider Sybrand Buma is de zaak duidelijk als deze uitslag er komt. ,,Dat verdrag kan niet door Nederland geratificeerd worden.'' Jesse Klaver van GroenLinks vindt dat het verdrag niet kan doorgaan. ,,We moeten de uitslag volgen en kijken waar het kabinet mee komt'', zei Alexander Pechtold van D66.

Volgens Gert-Jan Segers (ChristenUnie) is de waarschijnlijk ruime stem voor de tegenstanders ,,een duidelijk signaal dat moet doorklinken in het debat over de betekenis van het referendum en de mogelijke aanpassing van het verdrag''. Maar hij vindt ook dat er rekening moet worden gehouden met ,,het overgrote deel'' dat niet is gaan stemmen.

Tegenstanders van het akkoord toonden zich verheugd. ,,Dit kunnen ze echt niet meer naast zich neerleggen'', verklaarde Emile Roemer van de SP. Dit betekent het begin van het einde van de EU, twitterde Geert Wilders van de PVV. Het resultaat is volgens hem ook een ,,motie van wantrouwen van het volk tegen de elite uit Brussel en Den Haag''. VoorNederland spreekt van een ,,zeer overtuigende overwinning''. De partij van Joram van Klaveren en Louis Bontes wil nu een referendum over het EU-lidmaatschap.

Terug naar boven