r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Contactloos betalen in Europa in opmars

dinsdag 22 maart 2016, 14:52

AMSTERDAM (ANP) - Betalen door je pinpas tegen een pinapparaat aan te houden kan ook steeds vaker over de grens. Het contactloos betalen heeft in Nederland in korte tijd een snelle opmars gemaakt en werkt ook steeds vaker in andere landen van de Europese Unie, zegt een woordvoerder van De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag.

Binnen de EU gelden sinds augustus 2014 de SEPA-regels voor betalingsverkeer. Sindsdien moeten betalingen met een pinpas in alle Europese landen verplicht hetzelfde werken. Met contactloos pinnen lukt dat nog niet altijd en overal. Er wordt volgens de DNB-zegsman gewerkt aan het gelijktrekken van de gebruikte computerchips.

Steeds meer banken en telefoonaanbieders maken ook contactloze betalingen met de mobiele telefoon mogelijk. Ook dat gaat over de grens nog niet altijd vlekkeloos. DNB constateert dat verschillende versies van software en apps elkaar nog vaak in de weg zitten.

Tsjechië, Polen en Slowakije zijn in Europa koplopers met de mogelijkheden voor contactloos betalen. Net als in Nederland heeft in die landen meer dan de helft van de mensen een pas die contactloos betalen mogelijk maakt. Nederland loopt wel achter op de koplopers met het aandeel van de pinapparaten dat de techniek ondersteunt.

Terug naar boven