r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Fins parlement bespreekt vertrek uit eurozone

donderdag 10 maart 2016, 16:43

HELSINKI (ANP/RTR) - Het Finse parlement gaat ergens in de komende weken praten over een vertrek uit de eurozone. De kans daarop is klein, maar het debat wordt gevoerd omdat ruim 53.000 burgers een petitie over de kwestie hebben ondertekend.

In de petitie wordt opgeroepen tot een referendum over een vertrek uit de eurozone. ,,We hebben nog geen datum gekozen, maar een inleidend debat zal waarschijnlijk in de komende weken worden gehouden'', zei parlementssecretaris Johanna Sarhimaa.

De steun voor het referendum illustreert het ongenoegen onder de bevolking over de gebrekkige economische groei, ofschoon 64 procent van de bevolking in een peiling in november aangaf de euro te willen behouden. De Finse economie groeide vorig jaar met slechts 0,4 procent, na drie jaar van krimp.

Paavo Väyrynen, een Europarlementariër en een van de initiatiefnemers achter het referendum, trok de vergelijking met de economie van buurland Zweden, dat niet de euro voert en de laatste jaren sterker groeide. ,,We zouden onze economie nieuw leven moeten inblazen door de eurozone te verlaten en onze eigen valuta weer in te voeren'', aldus Väyrynen. ,,Dit zal onze concurrentiekracht herstellen.''

Delen

Terug naar boven