r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Cameron: het is nu aan de Britten

vrijdag 19 februari 2016, 23:39

BRUSSEL (ANP) - De Britse premier David Cameron zal zich hard maken voor een Brits lidmaatschap van de Europese Unie. Maar het besluit of zijn land lid blijft, ligt nu in handen van de Britse bevolking. Dat zei hij vrijdagavond na langdurige onderhandelingen voor aangepaste voorwaarden van dat lidmaatschap met de andere 27 EU-landen. Cameron noemde de keuze waar de Britten voor staan eentje van ,,eens in een generatie''.

,,Ik houd niet van Brussel, ik houd van Groot-Brittannië'', zei de premier. Maar hij denkt dat zijn land beter af en sterker is en meer kan betekenen binnen de Europese Unie. Cameron zei dat de gesloten deal een verbetering is en daarom adviseert hij de Britten te stemmen lid te blijven van de EU. ,,Ik zal met hart en ziel pleiten voor het lidmaatschap.''

Lid worden van een Europese superstaat zal zijn land echter nooit, benadrukte Cameron tijdens de persconferentie. De euro zal nooit de Britse munt worden en ook zal zijn land nooit deel uit gaan maken van het paspoortvrije Schengengebied.

Wanneer de Britten zich mogen uitspreken is nog niet bekend. Cameron zal zaterdag eerst de deal bespreken met zijn kabinet, dan komt hij kort daarna met een verklaring rond het te organiseren referendum, zei hij.

Cameron onderstreepte in zijn persconferentie dat op alle punten die hij aankaartte is tegemoet gekomen. Zo mag Groot-Brittannië andere EU-burgers de toegang tot het socialezekerheidsstelsel bemoeilijken. Ook verder politiek integreren hoeft het land niet. Er komt een uitzondering voor Groot-Brittannië in het Europees Verdrag.

Terug naar boven