r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Akkoord over aangepast Brits EU-lidmaatschap

zaterdag 20 februari 2016, 0:10
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Groot-Brittannië en de andere 27 landen van de Europese Unie zijn het eens geworden over aangepaste voorwaarden van het EU-lidmaatschap van het land. Met het akkoord moet een vertrek van Groot-Brittannië, Brexit genaamd, worden voorkomen.

Het was de Litouwse president Dalia Grybauskaite die via Twitter het nieuws naar buiten bracht. ,,Akkoord over UkinEU. Drama is voorbij!'' Haar Tsjechische en Deense collega's volgden al snel via hetzelfde sociale medium. Ook EU-president en voorzitter van de top Donald Tusk slingerde even later de wereld in: unanieme steun voor een nieuwe deal voor Groot-Brittannië in de EU.

De Britse premier David Cameron liet weten dat hij het akkoord zaterdag met een positieve aanbeveling voorlegt aan het Britse kabinet.

Het akkoord betekent dat Cameron campagne gaat voeren vóór een lidmaatschap van Groot-Brittannië in de Europese Unie. De Britten gaan zich uitspreken over het EU-lidmaatschap in een referendum, dat mogelijk al in juni wordt gehouden. De grote vraag zal nu zijn of de Britten zich kunnen vinden in de nieuwe afspraken en ook in meerderheid vóór EU-lidmaatschap gaan stemmen.

Cameron, die in vechtmodus naar Brussel kwam, wilde onder meer de toegang voor EU-burgers tot het Britse socialezekerheidssysteem bemoeilijken. Dat wordt toegestaan. Ook het uitkeren van kinderbijslag naar andere EU-landen zal worden aangepast.

Volgens voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker is de vrijdagavond gesloten deal ,,eerlijk voor Groot-Brittannië en eerlijk voor de andere 27 EU-landen''.

Diplomaten en juristen waren vrijdag de hele dag in de weer in om de details uit werken. Ondertussen hadden tal van leiders een- op eengesprekken om nader tot elkaar te komen en onenigheden uit de weg te ruimen. Dat duurde veel langer dan aangekondigd, maar in de loop van de dag sijpelden steeds meer optimistische signalen door uit de onderhandelingen.

De 28 regeringsleiders en staatshoofden gingen uiteindelijk pas om 21.40 uur aan tafel, terwijl er oorspronkelijk rond 11.00 uur een 'Engels ontbijt' gepland stond om de zaak te beklinken.

Terug naar boven