r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Yannis Varoufakis begint nieuwe Europese beweging

dinsdag 9 februari 2016, 14:19
gewijzigd

BERLIJN (ANP/DPA) - De Griekse ex-minister van Financiën Gianis Varoufakis begint een nieuwe Europese democratische beweging. De linkse econoom wil verschillende protestbewegingen samenbrengen onder de paraplu van het netwerk 'Democratische beweging Europa 2025'.

,,Het snelle uiteenvallen van Europa moet worden gestopt'', zei Varoufakis dinsdag in Berlijn bij de aftrap van de beweging. Hij waarschuwde voor een nieuw nationalisme in Europa en een situatie als in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Het doel is om een terugkeer naar nationale staten en nieuwe muren te voorkomen, zei de voormalige minister ook met het oog op de vluchtelingencrisis. De Europese instellingen hebben volgens hem de afgelopen maanden gefaald. En elk EU-land richt zich op zijn eigen belang, zei hij. Volgens Varoufakis ligt de oplossing ,,in een democratisering van de Europese instellingen en meer transparantie''.

Varoufakis benadrukte dat hij niet bezig was een nieuwe partij op te richten uit een bepaald land. ,,Integendeel, het gaat om een grensoverschrijdende beweging die openstaat voor alle democratische krachten zoals links, de Groenen, socialisten en liberalen.'' Een dergelijke pan-Europese beweging klinkt misschien ,,utopisch'', maar zij moet nu worden aangevat, zei Varoufakis.

Als onderhandelaar met de internationale geldschieters tijdens de Griekse eurocrisis maakte de ex-minister zichzelf overigens feitelijk onmogelijk en moest onder druk aftreden.

Terug naar boven