r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Nederland discrimineert mogelijk EU-student'

dinsdag 26 januari 2016, 11:50

LUXEMBURG (ANP) - De weigering van Nederland om buitenlandse Europese studenten die regulier in Nederland studeren een studentenjaarkaart te geven, is mogelijk discriminatie. In het geval van studenten die dat via een uitwisselingsprogramma doen, is daar geen sprake van.

Dat stelt de belangrijkste adviseur aan het Europees Hof van Justitie dinsdag.

De Europese Commissie had de zaak aanhangig gemaakt na een klacht van een Britse student die via het uitwisselingsprogramma Erasmus in Nederland studeerde. Brussel vindt dat Nederlandse en Europese studenten ongelijk worden behandeld, omdat buitenlandse Europese studenten het volle tarief moeten betalen voor het openbaar vervoer.

Volgens Nederland maakt de ov-kaart echter deel uit van een prestatiebeurs en is het te beschouwen als een voorwaardelijke lening. De ov-kaart is steun voor levensonderhoud.

Bovendien, vindt Nederland, zijn uitwisselingsstudenten niet vergelijkbaar met reguliere Nederlandse studenten, omdat ze ingeschreven blijven aan de onderwijsinstelling in hun thuisland en geen college- of lesgeld aan de Nederlandse onderwijsinstelling betalen. De Erasmusbeurs die ze krijgen is bedoeld om extra kosten te dekken.

De Europese Commissie heeft volgens de advocaat-generaal onvoldoende aangetoond dat Nederlandse en buitenlandse Erasmusstudenten in een vergelijkbare situatie verkeren en dat er dus mogelijk sprake zou zijn van discriminatie. Er zou mogelijk wel een probleem zijn met het niet geven van de ov-kaart aan reguliere buitenlandse EU-studenten, maar dat laat de advocaat-generaal aan het rechters van het EU-Hof.

Doorgaans wordt het niet-bindende advies overgenomen.

Terug naar boven