r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Polen reageert verontwaardigd op kritiek Timmermans

woensdag 13 januari 2016, 8:59

DEN HAAG (PDC) - De Poolse minister van Justitie Zbigniew Ziobro heeft zijn verontwaardiging uitgesproken over de brief die hij ontving van Eurocommissaris Frans Timmermans. Volgens de Poolse minister is de kritiek van Timmermans een uiting van 'onwetendheid' en een poging om druk uit te oefenen op de democratisch gekozen regering.

Sinds november 2015 wordt Polen geregeerd door de conservatief-nationalistische partij Recht en Gerechtheid (PiS). De Europese Commissie maakt zich zorgen over de omstreden benoemingen die de nieuwe regering heeft doorgedrukt in de staatsmedia en in de rechtelijke macht. De invoering van de omstreden mediawet heeft al voor vele demonstraties in Polen gezorgd.  

Volgens de Poolse minister Ziobro komt de 'onterechte' kritiek van Timmermans voort uit zijn 'linkse overtuigingen'. Woensdag 13 januari besluit de Europese Commissie of er stappen genomen worden tegen Polen. Sinds 2014 heeft de Commissie het recht om een 'rule of law mechanism' in werking te laten treden bij zorgen om de rechtsstaat binnen een Europese lidstaat. Hiermee kan in het uiterste geval een lidstaat het stemrecht ontnomen worden bij Europese besluitvorming. Deze procedure is echter nog nooit gebruikt.

Bron: EUobserver, NRC Next

Terug naar boven