r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Minister-president Rutte bezoekt Silicon Valley (2), San Francisco

Alcatraz, San Francisco
datum 31 januari 2016 - 2 februari 2016
plaats San Francisco, Verenigde Staten
aanwezigen N. (Neelie) Kroes1, M. (Mark) Rutte2 e.a.

Minister-president Rutte brengt van 31 januari tot en met 2 februari 2016 een bezoek aan Californië, Verenigde Staten. Hij wordt hierbij vergezeld door de speciaal gezant van StartupDelta, Neelie Kroes. Het bezoek staat in het teken van de innovatieve samenwerking tussen Nederland en Silicon Valley.

Het bezoek start zondagmiddag 31 januari met een ontmoeting tussen minister-president Rutte en Gouverneur Brown van Californië. Aansluitend spreken de minister-president en Neelie Kroes met Nederlandse ondernemers die actief zijn in en rond Silicon Valley. Met deze ontmoeting wordt de eerste dag van het bezoek afgesloten.

Maandag 1 februari bezoeken minister-president Rutte en Neelie Kroes een aantal grote innovatieve bedrijven in Silicon Valley. In de ochtend spreken zij met de Chief Operating Officer (COO) van Facebook, Sheryl Sandberg. Ook krijgen zij een rondleiding over de Facebook campus. Aansluitend staat een bezoek gepland aan de Tesla Fremont Fabriek, waar de deels zelfrijdende elektrische auto’s geproduceerd worden. Vervolgens gaan minister-president en mevrouw Kroes naar het IT-bedrijf Cisco. Het bedrijf is wereldwijd actief en heeft zijn Europese hoofdkantoor in Amsterdam.

Aan het begin van de middag spreken minister-president Rutte en Neelie Kroes tijdens een lunchbijeenkomst met de topman van Apple, Tim Cook. Daarna wordt een bezoek gebracht aan Uber. Deze internetonderneming werd in 2009 opgericht in Silicon Valley en heeft sinds 2013 zijn internationale hoofdkantoor in Amsterdam. Aansluitend staat een bezoek gepland aan Planet Labs, een wereldwijde ontwikkelaar van nano-satellieten. De dag wordt afgesloten met een diner met Amerikaanse investeerders die actief zijn in Nederland.

Dinsdagochtend 2 februari staat een bezoek aan Stanford University op het programma. Deze vooraanstaande universiteit speelt op het gebied van onderzoek en innovatie een cruciale rol in Silicon Valley. Minister-president Rutte en Neelie Kroes spreken hier met medewerkers en studenten over verdere samenwerking tussen Stanford University en Nederlandse universiteiten. Het bezoek aan Silicon Valley wordt afgesloten met een ontmoeting met de topman van Tesla, Elon Musk.

Nederland en de VS zijn beide voorloper op het gebied van innovatie. Silicon Valley is met grote technologiebedrijven, startups en toonaangevende universiteiten de meest innovatieve regio van de wereld. Samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen in Silicon Valley biedt grote kansen voor Nederland. Veel bedrijven uit Silicon Valley vestigen een deel van hun Europese activiteiten in Nederland. Andersom zijn steeds meer Nederlandse bedrijven actief in Silicon Valley. Ook werken Nederland en Californië al nauw samen in onder meer de aanpak van klimaatverandering, landbouw en de wereldwijde promotie van schoon en slim vervoer.


1.

Meer over...

Delen


  • 1. 
    Neelie Kroes, dochter van een Rotterdamse vervoersondernemer, was tussen 1971 en 2014 als VVD-politica in vele functies actief. Zij werd in 1971 Tweede Kamerlid en was toen woordvoerster vervoer en onderwijs. In het eerste kabinet-Van Agt (1977-1981) was zij staatssecretaris van vervoerszaken en PTT-zaken. Daarna was mevrouw Kroes minister van Verkeer en Waterstaat in het kabinet-Lubbers I (1982-1986) en kabinet-Lubbers II (1986-1989). In die functie was zij onder meer verantwoordelijk voor de spreiding van de PTT (hoofddirectie naar Groningen) en voor de verzelfstandiging van de PTT. Na haar ministerschap werd zij onder meer president van Universiteit Nijenrode en had zij vele functies in het bedrijfsleven. In 2004-2010 was mevrouw Kroes als Europees commissaris belast met mededinging. In de Commissie-Barroso II (2010-2014) had zij de portefeuille digitale agenda en was zij tevens vicevoorzitter van de Europese Commissie.
     
  • 2. 
    Mark Rutte (1967) is sinds 14 oktober 2010 minister-president en minister van Algemene Zaken. Hij is sinds 2006 politiek leider van de VVD en in 2006, 2010, 2012, 2017 en 2021 lijsttrekker van zijn partij. In 2006- 2010 was hij in de Tweede Kamer fractievoorzitter van de VVD. De heer Rutte was van 17 juni 2004 tot 28 juni 2006 staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap belast met wetenschapsbeleid, beroepsonderwijs en studiefinanciering. Daarvoor was hij bijna twee jaar staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid belast met onder andere volksverzekeringen, bijstand en arbeidsomstandigheden. De heer Rutte was eerder voorzitter van de JOVD en manager bij een werkmaatschappij van Unilever. Sinds 31 maart 2021 is de heer Rutte lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD.
     

Terug naar boven