r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Voorzitterschapstrio EU tekent verklaring gendergelijkheid

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL), gepubliceerd op dinsdag 5 januari 2016, 16:08.

Nederland, Slowakije en Malta hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend voor gendergelijkheid. Gendergelijkheid is een van de doelstellingen en taken van de Europese Unie. De verklaring geeft inzicht in standpunten en plannen van de voorzitterschappen.

Gelijkheid tussen mannen en vrouwen

Nederland, Slowakije en Malta vormen tussen 1 januari 1016 en 1 juli 2017 het voorzitterschapstrio van de Europese Unie. De ministers van Sociale Zaken ondertekenden de overeenkomst voor gendergelijkheid op 7 december 2015 tijdens de Europese Raad van ministers van Sociale Zaken.

Meer werkgelegenheid voor vrouwen

De verklaring legt de nadruk op gendergelijkheid als voorwaarde voor groei, welvaart, welzijn en sociale integratie. Over het algemeen lopen vrouwen meer risico op armoede en sociale uitsluiting dan mannen, stelt de verklaring. Meer werkgelegenheid voor vrouwen verkleint dat risico en waarborgt hun economische zelfstandigheid. Bij de verklaring hoort een lijst met concrete activiteiten die gendergelijkheid tot en met juni 2017 stimuleren.

Toegankelijkheidsakte voor gehandicapten

Naast de verklaring voor gendergelijkheid presenteerde het voorzitterschapstrio een voorstel voor de Toegankelijkheidsakte. De ontwerp-richtlijn omschrijft de producten en diensten die toegankelijk moeten zijn voor mensen met een handicap. Voorbeelden zijn geldautomaten en bancaire diensten, telefoons en televisieapparatuur, transport, elektronische boeken en elektronische handel. Doel is gehandicapten volledig te laten deelnemen aan de samenleving. Het voorstel voor de Toegankelijkheidsakte is een nadere uitwerking van de VN-conventie voor mensen met een handicap.


Terug naar boven