r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Zorgen bij verladers om grenscontroles Europa

dinsdag 5 januari 2016, 10:00

ZOETERMEER (ANP) - Verladersorganisatie EVO maakt zich zorgen over de tendens in Europa om weer grenscontroles in te stellen. Die kunnen vertragingen opleveren voor het internationale vrachtverkeer over de weg.

EVO zegt begrip te hebben voor noodmaatregelen, zoals bijvoorbeeld na de aanslagen in Parijs. Maar volgens de organisatie mag het beperken van het vrije verkeer in Europa geen ,,structureel karakter'' krijgen. Maandag werd bekend dat Denemarken zijn grenzen tijdelijk weer gaat controleren in verband met de grote toestroom van vluchtelingen. Zweden is deze week al begonnen met checks van iedereen die vanuit Denemarken het land binnenkomt.

EVO vindt het lastig precieze inschattingen te maken van de hinder die hierdoor ontstaat. Ook bij het Franse Calais en aan de Duits-Oostenrijkse grens vinden de laatste tijd weer grenscontroles plaats.

Voor Nederlandse bedrijven vormt Denemarken de transportcorridor naar Scandinavië. Er worden vooral veel groenten, fruit en andere verse producten door het land vervoerd. Voor deze waren kan vertraging aan de grens funest zijn omdat de producten kunnen verlopen.

Terug naar boven