r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Deal over Europese wet gegevensbescherming

woensdag 16 december 2015, 8:23
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft dinsdagavond een akkoord bereikt over een ingrijpende herziening van de versnipperde wetgeving over gegevensbescherming. Dit heeft de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt.

Onder de nieuwe verordening zullen mensen beter in staat zijn controle uit te oefenen over hun persoonlijke gegevens. Tegelijkertijd kunnen bedrijven door moderne en uniforme regels beter profiteren van de mogelijkheden van de digitale interne markt, zegt de Commissie.

Daarentegen geeft de nieuwe verordening de nationale autoriteiten de bevoegdheid om bedrijven boetes op te leggen tot maximaal vier procent van hun omzet als zij de regels over gegevensbescherming overtreden. De regeling voorziet ook in 'het recht om te worden vergeten', waardoor EU-burgers kunnen eisen oudere informatie over hen op internet te verwijderen.

Tieners onder de zestien jaar kunnen zich voortaan niet op sociale media als Facebook en Twitter aanmelden zonder toestemming van hun ouders. Sommige landen zal worden toegestaan de huidige grens van dertien jaar te handhaven, liet het Britse EP-lid Timothy Kirkhope op Twitter weten.

De bevoegde commissie van het Europees Parlement buigt zich nog komende donderdag over het akkoord. Het voltallige parlement stemt er begin volgend jaar over.

Terug naar boven