r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tevreden reacties op klimaatakkoord

zaterdag 12 december 2015, 22:05

PARIJS (ANP) - Op verschillende plaatsen in de wereld is met blijdschap gereageerd op het in Parijs bereikte klimaatverdrag. IMF-topvrouw Christine Lagarde noemde het akkoord een ,,cruciale stap voorwaarts". Zij vindt dat er een flink prijskaartje moet komen te hangen aan de uitstoot van broeikasgassen. Alleen zo komen bedrijven tot alternatieve energie-initiatieven, aldus Lagarde.

De Britse premier David Cameron spreekt van een belangrijke dag. Op zijn Facebookpagina meldt hij ,,Deze generatie heeft belangrijke stappen gezet om onze kinderen en kleinkinderen te tonen dat wij de toekomst van onze planeet hebben zeker gesteld". Hij prijst Frankrijk voor zijn gastheerschap na de aanslagen van 13 november. ,,De volkeren van de wereld hebben laten zien wat je kunt bereiken met eenheid, ambitie en doorzettingsvermogen."

China en India, die te boek staan als grote vervuilers, hebben ook al laten weten tevreden te zijn met het akkoord. Beide landen maken deel uit van de 'G77 en China', een groep van minder ontwikkelde landen. Ze hopen dat het ontwikkelde deel van de wereld door de vingers zal zien dat de vermindering van uitstoot in die landen langzamer zal gaan.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry rept van ,,een overwinning voor de hele planeet en toekomstige generaties". President Barack Obama komt later zaterdagavond met een verklaring.

,,De wereld heeft vandaag een reddingslijn toegeworpen gekregen", zei voorzitter Jean Claude Juncker van de Europese Commissie.

Delen

Terug naar boven