r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Ontwerp klimaatverdrag gepresenteerd

zaterdag 12 december 2015, 9:18

PARIJS (ANP/DPA) - Onderhandelaars op de klimaattop in Parijs presenteren om 11.30 uur hun ontwerpovereenkomst voor een klimaatverdrag aan de vertegenwoordigers van de deelnemende landen. De Franse regering heeft laten weten dat een ontwerpovereenkomst in de nacht van vrijdag op zaterdag gereed is gekomen. De deelnemers moeten bekijken of ze ermee instemmen.

De voorzitter van de conferentie, de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, zou, als iedereen akkoord gaat, later op zaterdag een bijeenkomst kunnen houden waar de 196 deelnemende landen formeel instemmen.

Dat levert dan het eerste klimaatverdrag op waarmee vrijwel alle landen van de wereld zich verplichten de klimaatproblematiek aan te pakken. Dat moet met internationale inspanningen om te voorkomen dat de opwarming van de aarde door de verandering in het klimaat boven de 2 graden stijgt.

De klimaattop is op 30 november in de Franse hoofdstad begonnen. De top zou eigenlijk vrijdag zijn afgerond, maar het overleg is met een dag verlengd.

Terug naar boven