r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Concept klimaatakkoord voldoet nog niet aan eisen

maandag 7 december 2015, 10:12

DEN HAAG (PDC) - De deelnemende landen van de klimaatconferentie in Parijs zijn het erover eens dat de opwarming van de aarde beperkt moet worden, maar op een aantal punten is nog geen overeenstemming bereikt, bijvoorbeeld over financiering van de maatregelen. Dat blijkt uit de conceptversie van het klimaatakkoord die onderhandelaars hebben gepresenteerd. Vandaag gaan de ministers van buitenlandse zaken en milieu van de deelnemende landen aan de slag om te komen tot een definitief klimaatakkoord.  

Ondanks de goede politieke wil die het grote merendeel van de deelnemende landen heeft laten zien, zal het lastig worden om een overeenstemming te bereiken over een definitief akkoord. Vooral opkomende en ontwikkelingslanden zien niets in de verscherpte maatregelen en richtlijnen. Belangrijk struikelblok is de financiering van het klimaatbeleid voor deze landen. De tegenstellingen tussen arme en rijke landen worden op de klimaattop duidelijk zichtbaar. Een groep van wetenschappers en kleine eilandstaten die de effecten van klimaatverandering al ervaren, pleit voor een grens bij 1,5 graden. Dit lijkt echter een brug te ver. 

De belangrijkste doelstelling van het klimaatakkoord is het terugdringen van de uitstoot van CO2, de emissiereductie. De temperatuur op de aarde mag niet met meer dan 2 graden stijgen. De door landen ingediende reductieplannen (INDC's) zijn namelijk niet voldoende. Er liggen plannen voor een 'pledge and review' systeem waarbij landen om de vijf jaar worden gecontroleerd op hun emissiereductie-beleid. China en de VS hebben zich echter al tegen een zogenaamde VN-klimaatpolitie uitgesproken. De grote vraag die in Parijs nog open ligt, is of het klimaatakkoord bindend gaat worden. De VS wil geen bindend akkoord omdat dit zal worden verworpen door het Amerikaanse Congres, dat voor een merendeel bestaat uit klimaatsceptische Republikeinen. China wil daarentegen wel een bindend akkoord. De ministers van buitenlandse zaken en milieu hebben nog tot vrijdag om tot een definitief akkoord te komen.   

Bron: Volkskrant, Trouw

Terug naar boven