r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Kamer tegen EU-garantiestelsel spaargeld

donderdag 3 december 2015, 19:19

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet een Brussels plan voor een Europees garantiestelsel voor spaartegoeden afwijzen. Een meerderheid in de Tweede Kamer nam daarover donderdag een motie van SP en VVD aan.

Behalve die partijen zijn ook onder meer het CDA en de PVV tegen het 'depositogarantiestelsel', zoals het officieel heet. De Europese Commissie deed twee weken geleden voorstellen voor het systeem, dat spaartegoeden tot 100.000 euro moet garanderen als een bank failliet gaat. Nederland heeft al zo'n stelsel voor de eigen banken.

Net als de Kamer is ook Duitsland tegen het plan, uit vrees dat sterke Duitse banken moeten opdraaien bij het omvallen van banken in zwakke eurolanden.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën had de motie eerder deze week ontraden. Hij vond de oproep raar omdat het kabinet zelf nog geen concreet standpunt heeft ingenomen. Het kabinet vindt dat een gezamenlijk Europees garantiestelsel mogelijk is als sluitstuk van de bankenunie in de EU. Voor die tijd moet er nog heel wat gebeuren. Ook in het plan van de Europese Commissie is er pas sprake van in 2024.

Terug naar boven