r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nieuwe stappen verwacht in inflatiestrijd ECB

donderdag 3 december 2015, 3:30

AMSTERDAM (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) zet donderdag naar verwachting nieuwe stappen in de strijd tegen de aanhoudend lage inflatie in de eurozone. Economen rekenen op een verdere verlaging van de rente en een uitbreiding van de opkoop van leningen door de centrale bank.

De ECB streeft naar een inflatie van bijna 2 procent in de eurozone, maar de stijging van het prijspeil ligt al geruime tijd aanzienlijk lager. Zo namen de prijzen deze maand slechts met 0,1 procent toe, net als in oktober. Die lage inflatie voedt de vrees voor deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen, die een rem kunnen zetten op de economische groei.

ECB-president Mario Draghi heeft de afgelopen tijd herhaaldelijk aangegeven dat er nieuwe maatregelen worden genomen tegen de lage inflatie, als dat nodig wordt geacht. Daardoor zijn de verwachtingen in de financiële markten volgens ECB-watchers de afgelopen tijd zo sterk opgelopen dat de centrale bank donderdag niet van nieuwe stappen kan afzien. De vraag zou alleen nog zijn in welke vorm de centrale bankiers de maatregelen gieten.

Terug naar boven