r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Inflatie eurozone stabiel op zeer laag niveau

woensdag 2 december 2015, 11:50
gewijzigd

LUXEMBURG (ANP) - De prijzen in de eurozone zijn in november gemiddeld met 0,1 procent gestegen. Daarmee lag de inflatie deze maand op hetzelfde bijzonder lage peil als in oktober, meldde Europees statistiekbureau Eurostat woensdag op basis van een eerste schatting.

De ontwikkeling van het prijspeil in de eurolanden werd ook deze maand gedrukt door de enorme daling van de olieprijs. Daardoor was energie ruim 7 procent goedkoper dan een jaar eerder. Voedingsmiddelen werden afgelopen maand gemiddeld 1,5 procent duurder.

De inflatie in de eurozone ligt nog altijd ver onder het door de Europese Centrale Bank (ECB) nagestreefde peil van bijna 2 procent. De ECB heeft de afgelopen tijd herhaaldelijk aangegeven meer maatregelen te zullen nemen om de inflatie te stimuleren als dat nodig is. Alom wordt verwacht dat de centrale bank donderdag nieuwe stappen zal presenteren.

Daarbij wordt onder meer gedacht aan een verdere verlaging van de depositorente. Die is al negatief en zakt dan verder onder het nulpunt. Daarmee wordt het voor banken nog duurder om middelen te stallen bij de ECB, waardoor ze mogelijk meer geld gaan uitlenen. Dit kan de consumptie en de investeringen in de eurolanden stimuleren, waardoor ook het prijspeil verder kan stijgen.

De ECB koopt sinds maart al op grote schaal leningen op bij banken, in een poging de inflatie op een hoger peil te krijgen. Veel ECB-watchers verwachten dat de centrale bank donderdag bekendmaakt dat de omvang van die aankopen wordt uitgebreid en dat de looptijd van het programma wordt verlengd.

Terug naar boven