r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Brussel wil garantiestelsel voor spaarders

dinsdag 24 november 2015, 17:34
Jonathan Hill
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil een garantiestelsel invoeren voor de tegoeden van spaarders in de eurozone. Dat heeft Europees Commissaris Jonathan Hill (Financiële Stabiliteit en Kapitaalmarkten) dinsdag aangekondigd.

Het nieuwe garantiesysteem wordt gebouwd op de bestaande garantiestelsels in de lidstaten en gaat spaartegoeden tot 100.000 euro garanderen. Het nieuwe stelsel moet in fases worden ingevoerd en in 2024 volledig in werking getreden zijn. Het verzekeringsfonds om spaartegoeden te kunnen garanderen, moet worden gevuld door de banken.

Volgens Brussel moet het depositogarantiestelsel een versterking vormen van de Europese bankenunie en zal de financiële stabiliteit van de eurozone krachtiger worden door het systeem.

In een aantal eurolanden is veel kritiek op de voorstellen van de Europese Commissie. Zo vindt Berlijn dat met een Europees garantiestelsel het Duitse bankensysteem onder druk komt te staan omdat Duitse banken dan op zouden moeten draaien voor de problemen bij banken in zwakke eurolanden, bijvoorbeeld Griekenland.

Terug naar boven