r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Europese familiebedrijven doen meer zaken buiten landgrenzen

dinsdag 24 november 2015, 12:39

AMSTERDAM (ANP) - Familiebedrijven in Europa doen steeds vaker zaken buiten de eigen landsgrenzen. Nieuw onderzoek van accountantskantoor KPMG en de Europese organisatie voor Familiebedrijven EFB wijst uit dat driekwart van de familiebedrijven inmiddels in het buitenland actief is. Dat is 15 procent meer dan in 2013.

Voor de studie werden ruim 1400 familiebedrijven ondervraagd, in 25 landen. De trend is volgens de onderzoekers ook in Nederland zichtbaar. Vooral andere Europese landen zijn bij de familieondernemingen in trek. Buiten Europa richten de bedrijven hun aandacht met name op exportmarkten in Azië en Noord-Amerika.

,,De toegenomen belangstelling voor het buitenland wordt vooral gevoed door de verbeterde regelgeving in veel landen'', zegt Arnold de Bruin, partner bij KPMG. ,,Slechts 4 procent van de ondernemingen geeft aan af te zien van buitenlandse expansie vanwege het feit dat zij onvoldoende steun van de lokale overheid krijgen. Twee jaar geleden vormde dit voor 26 procent van de bedrijven een obstakel.''

Terug naar boven