r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

VVD steunt 'mini-Schengen' en asielplafond

woensdag 18 november 2015, 16:39
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - De VVD zal voorstellen van het kabinet voor een 'mini-Schengenzone' of een asielplafond steunen. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijstra liet dat weten in reactie op berichten dat het kabinet hiernaar kijkt.

,,Zo'n voorstel kan op steun van de VVD rekenen, zowel ten aanzien van mini-Schengen als ten aanzien van een plafond in het aantal asielaanvragen'', aldus Zijlstra.

Woensdag werd duidelijk dat het kabinet nadenkt over een beperking van het Schengengebied, met nieuwe buitengrenzen. Er wordt gekeken naar een mini-Schengen bestaande uit de Benelux, Duitsland en Oostenrijk. Als dat niet lukt worden er mogelijk afspraken met alleen België gemaakt. Als het mini-Schengen onhoudbaar blijkt, wordt overwogen om een plafond in te stellen voor het aantal asielaanvragen.

PvdA-Kamerlid Marit Maij wil dat Europa de buitengrenzen beter gaat bewaken. Zij vindt dat er ook moet worden nagedacht over alternatieven die voorkomen ,,dat we terugvallen in een Europa van ieder voor zich'' als dat blijft falen. Een plafond instellen voor het aantal asielzoekers, wordt lastig. Maij: ,,Natuurlijk is het aantal mensen dat wij kunnen opvangen niet grenzeloos, maar het is lastig om dat in een getal te vangen''.

D66-leider Alexander Pechtold vindt het prima dat Europese landen overleggen over de buitengrenzen. Maar: ,,Het komt mij wat paniekerig over wanneer je nu zegt: Schengen dat gooien we bij het oud papier. Nee, zet maximaal in op Schengen, zorg dat de buitengrenzen daarvan stevig zijn en durf ook te zeggen dat je dat niet over twee weken hebt georganiseerd.''

Terug naar boven