r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kabinet kijkt naar 'mini-Schengen'

woensdag 18 november 2015, 11:14
gewijzigd
Bord: grenscontrole © Europese Unie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet denkt na over een nieuwe 'mini-Schengenzone'. Als die wordt opgericht met een aantal gelijkgestemde landen zou die de asielstroom naar die landen moeten indammen. Er komt dan weer grensbewaking aan de buitengrenzen van deze kleine groep landen.

In het kabinet is er al meermalen over gesproken, aldus bronnen op het Binnenhof. Het nieuwe gebied zou kunnen bestaan uit de Benelux, Duitsland en Oostenrijk, maar de gesprekken met Duitsland verlopen moeizaam. Die met België gaan volgens een bron heel goed.

Binnen het kabinet wordt ook gekeken naar het afkondigen van een asielquotum, als de plannen voor een beperkt Schengen onhaalbaar blijken te zijn. Zo'n quotum zou inhouden dat er een maximaal aantal asielzoekers wordt toegelaten tot de opvang in Nederland.

De huidige Schengenzone bestaat uit 26 landen: 22 uit de EU plus landen als Noorwegen en Zwitserland. Er wonen rond de 400 miljoen mensen. Binnen de zone bestaat er aan de binnengrenzen in beginsel geen paspoortcontrole.

Onderdeel van het plan is behalve het instellen van paspoortcontroles aan de buitengrenzen van het nieuwe gebied ook de oprichting van kampen waar vluchtelingen worden opgevangen die verder naar Nederland, België of Duitsland willen. Hiervoor is wel de medewerking van andere landen nodig.

Ondanks Europese afspraken over de opvang van migranten in zogenoemde hotspots aan de grenzen van de unie en afspraken over een eerlijke verdeling van de honderdduizenden vluchtelingen, stromen asielzoekers nog steeds vrijwel ongehinderd door Europa. In de eerste negen maanden van dit jaar kwamen er bijna 11.620 asielzoekers zonder paspoort Nederland binnen.

Delen

Terug naar boven