r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Zweden voert tijdelijke grenscontroles in

donderdag 12 november 2015, 8:52
gewijzigd
Bord: grenscontrole © Europese Unie

STOCKHOLM (ANP/RTR/DPA) - Zweden voert vanaf donderdag tijdelijke grenscontroles in. Het land neemt de maatregel nu het steeds meer worstelt met een toenemende stroom vluchtelingen. Minister van Binnenlandse Zaken Anders Ygeman maakte de beslissing woensdag bekend.

Het besluit onderstreept de groeiende ongerustheid in Zweden dat de limiet aan de instroom van asielzoekers is bereikt. Het land voorziet dat dit jaar tot 190.000 asielzoekers naar Zweden zullen komen, het dubbele van het vorige record uit begin jaren negentig. Sinds september alleen al zijn 80.000 vluchtelingen naar het land gereisd. De regering had vorige week al gewaarschuwd dat het migranten geen huisvesting meer kan garanderen.

,,Ons signaal naar de rest van de EU is glashelder'', zei Ygeman. ,,Zweden is het land dat de grootste verantwoordelijkheid heeft gedragen in de vluchtelingencrisis. ,,Als we deze wederzijdse uitdaging willen aangaan, zullen de andere landen ook hun verantwoording moeten nemen'', voegde hij eraan toe. Zweden heeft meer vluchtelingen per hoofd van de bevolking opgenomen dan enig ander EU-land.

Ygeman zei dat de controles gelden voor een periode van tien dagen, maar kunnen worden verlengd tot twintig dagen.

Terug naar boven