r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Catalaans parlement stemt voor 'routekaart naar onafhankelijkheid'

maandag 9 november 2015, 12:39
Mariano Rajoy
Bron: The Council of the European Union

BARCELONA (ANP) - Het parlement van de Spaanse regio Catalonië heeft maandag in meerderheid gestemd voor een resolutie waarmee de regio een begin maakt met de afscheiding van Spanje. De twee partijen die de verklaring voorlegden, de nationalistische Junts pel Sí (Samen voor Ja) en de kleine ultralinkse CUP (Kandidatuur Volkseenheid) hebben samen een krappe meerderheid. Ze willen binnen anderhalf jaar een overgang naar een onafhankelijke republiek. Van de 135 parlementsleden stemden er 72 voor.

De tekst is officieel geen onafhankelijkheidsverklaring, maar 'een routekaart naar onafhankelijkheid'. De tegenstanders van Junts pel Sí en de CUP beschuldigen de separatisten ervan enorme economische risico's te nemen terwijl ze in september geen meerderheid kregen van de kiezers. Junts pel Sí kreeg 39,5 procent en CUP 8,2 procent.

De Spaanse premier Mariano Rajoy beklemtoonde dat deze resolutie geen juridische gevolgen heeft. ,,Catalonië maakt zich niet los en er komt geen breuk met Spanje'', aldus Rajoy. Hij vecht de stap van het Catalaanse parlement aan bij het constitutionele hof. Om de separatisten te stoppen ,,gebruiken we alleen de wet, maar heel de wet'', zei Rajoy.

De grondwet staat niet toe dat een regio zich op eigen houtje afscheidt. Bovendien biedt artikel 155 van de grondwet de regering de mogelijkheid in te grijpen in een autonome regio als die zich niet aan de Spaanse wet houdt.

Terug naar boven