r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kroatische oppositie eist overwinning op

maandag 9 november 2015, 3:07

ZAGREB (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Kroatische conservatieve oppositiepartij lijkt de winnaar te worden van de zondag gehouden parlementsverkiezingen. Volgens voorlopige uitslagen krijgt de Kroatische Democratische Unie (HDZ) 59 zetels in het 151 zetels tellende parlement. Oppositieleider Tomislav Karamarko heeft de overwinning opgeëist.

De regerende Sociaal-Democratische Partij (SDP) van premier Zoran Milanovic heeft tot nu toe 56 zetels, zei de kiescommissie. De partij Most (Brug) staat op negentien zetels, waardoor deze een potentieel cruciale rol krijgt in de vorming van een coalitieregering.

De voorlopige resultaten werden gegeven na het tellen van 77 procent van de stemmen. Een exit-poll voorspelde na het sluiten van de stembureaus een nek-aan-nek-race tussen de conservatieve oppositiepartij HDZ en de regerende SDP.

,,We hebben gewonnen", zei oppositieleider Karamarko na de voorlopige uitslagen. ,,De partij die de meeste stemmen heeft gewonnen moet Kroatië leiden in de toekomst. De overwinning heeft ons die verantwoordelijkheid gegeven over het land, dat in een moeilijke situatie zit."

Kroatië kiest voor het eerst een nieuw parlement sinds het land in 2013 lid werd van de EU. De nieuwe regering zal een hele kluif hebben aan onder meer de economische crisis, de hoge werkloosheid en de vluchtelingencrisis.

Meer dan 330.000 migranten hebben sinds half september Kroatië doorkruist op zoek naar asiel in West-Europa. De HDZ wil harder optreden tegen de vluchtelingen en wil dat er strengere grenscontroles komen. De partij vindt dat premier Milanovic de crisis te soft aanpakt.

Delen

Terug naar boven