r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Minister ziet niks in 'adviesclubje' Brussel

donderdag 5 november 2015, 15:20
gewijzigd
Extraordinary Eurogroup meeting
Bron: The Council of the European Union

DEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem ziet weinig in een 'adviesclubje' dat de Europese Commissie opricht voor adviezen over begrotingen van eurolanden. Dijsselbloem liet zijn afkeer van het Brusselse plan donderdag goed merken in een Tweede Kamerdebat.

Dijsselbloem betoogde dat de Europese Commissie in feite aan de haal gaat met een eerder voorstel van Dijsselbloem en vier andere voorzitters van Europese gremia. Daarin werd gepleit voor een echte onafhankelijke begrotingsraad, die adviezen geeft over ontwerpbegrotingen.

Maar de Commissie kiest voor een adviesraad met veel minder invloed. Dat heeft volgens Dijsselbloem ,,geen toegevoegde waarde''. Hij wil juist een adviseur met meer bevoegdheden, zoals de Raad van State die in Nederland elk jaar aan het einde van de zomer de ontwerpbegroting tegen het licht houdt.

De PvdA-minister antwoordde daarmee op vragen van VVD-Kamerlid Mark Harbers, die vreest dat een begrotingsraad juist gaat zoeken naar mogelijkheden om de Europese begrotingsregels niet te streng te interpreteren. De VVD wil werken aan begrotingsregels die niet meer voor meerderlei uitleg vatbaar zijn.

Dijsselbloem zei tot geruststelling van de liberalen ook dat hij het nog lang niet ziet gebeuren dat de eurozone zich door één persoon laat vertegenwoordigen in het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De VVD is daarop tegen. Volgens Dijsselbloem wordt het al twintig jaar voorgesteld, maar is de kans dat het nu doorgaat klein. Hij ziet zelf ook grote nadelen bij het idee.

Harbers riep Dijsselbloem op streng te zijn als later deze maand de begrotingen van Frankrijk en Italië tegen het licht worden gehouden. Er moet maximale druk komen op die landen om ze niet te laten wegkomen met hun te hoge begrotingstekort, het gebrek aan bezuinigingen en het teveel aan ,,wensdenken'', aldus Harbers.

Terug naar boven