r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Toezeggingen voor Klimaattop vertragen de opwarming van de aarde

maandag 2 november 2015, 14:15

DEN HAAG (PDC) - De toezeggingen van 146 landen voor de COP21-klimaattop van december in Parijs zullen de opwarming van de aarde vertragen. Dit is de conclusie van het UNFCCC, dat het opgetelde effect van alle tot nu toe ingeleverde klimaatplannen heeft berekend. 

Met het huidige pakket zouden we uitkomen op een opwarming van 2,7°C in 2100, maar zou de doelstelling van 2 graden wel in zicht blijven. Tot nu toe is de gemiddelde temperatuur toegenomen met 0,9°C. De 146 landen zijn samen goed voor 90 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. In totaal zal de uitstoot per hoofd van de wereldbevolking door hun plannen afnemen met negen procent ten opzichte van 1990.

De toezeggingen lopen flink uiteen. Sommige landen hebben zeer ambitieuze doelstellingen, terwijl sommige opkomende landen juist meer broeikasgassen willen gaan uitstoten. Maar over het algemeen zijn de experts het erover eens dat de nieuwe plannen een stap in de goede richting zijn, mits de landen stevig op verdere aanscherping aan blijven sturen.

Bron: de Volkskrant

Terug naar boven