r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese top over vluchtelingencrisis Balkan

zondag 25 oktober 2015, 4:00

BRUSSEL (ANP) - Tien Europese regeringsleiders en staatshoofden komen zondag bijeen in Brussel om een eensgezind antwoord te formuleren op de vluchtelingencrisis in de Balkanlanden en Oost-Europa. Jean-Claude Juncker riep de landen woensdag bijeen. De ,,noodtoestand'' in onder meer Slovenië noopt tot samenwerking, overleg en onmiddellijke actie, aldus de voorzitter van de Europese Commissie.

Aanwezig zijn de regeringsleiders van Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië, Slovenië, Kroatië, Griekenland en Bulgarije en de presidenten van Macedonië en Roemenië. EU-president Donald Tusk en de chefs van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de Europese organisaties voor grensbewaking en asiel zijn eveneens van de partij.

Ook staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) schuift zondag aan. Dijkhoff is erbij omdat Nederland vanaf 1 januari voorzitter wordt van de Europese Unie. Omdat migratie de komende tijd hoog op de agenda blijft staan, mag Nederland het overleg bijwonen.

De afgelopen weken hebben aangetoond dat nationale acties geen antwoord bieden op de migrantenstroom, aldus de commissie. Het is de bedoeling dat de leiders ,,pragmatische'' besluiten nemen die direct kunnen worden uitgevoerd.

Delen

Terug naar boven